Wednesday, June 17, 2015

अारू बखडा मन पर्छ ? जान्नुहोस् यसका गुण र अवगुण


स्वादिलो र रसिलो हुने भएकाले धेरैले आरुवखडा रुचाउँछन्। तर यसको फाइदा र बेफाइदाका बारे धेरैलाई थाहा नहुन पनि सक्छ।  आरुवखडाका फाइदाहरु निम्न छन्ः
१. पाचन प्रणालीमा मद्धतः 
आरुवखडामा पर्याप्त फाइबर र सोर्विटोल तथा इसाटिन भन्ने तत्वहरु हुनाले यसले प्राकृतिकरुपमै हाम्रो पाचन प्रणाली राम्रो राख्न मद्धत पुर्‍याउँछ। यसले कब्जियत र अपच हुने जस्ता समस्याहरु रोक्छ। 
 
२.मुटुको सुरक्षा गर्नमा सहयोगीः 
एउटा मध्यम आकारको आरुवखडामा ११३ मिलिग्राम पोटासियम रहेको हुन्छ जसले हाम्रो रक्तचापलाई सन्तुलनमा  राख्छ र हृदयघात हुने सम्भावनालाई पनि कम गर्छ।
 
३. क्यान्सर र कोष बिग्रिने सम्भावना कम गर्छः
रातो–निलो देखिने आरुवखडामा एन्थोसायनिन नामको तत्व पाइन्छ जसले क्यान्सरको कारण मानिने हानीकारक फ्रि  र्‍याडिकल्सहरुको सफाई गर्छ। 
 
४. मधुमेह कम गर्नमा सहयोगीः
आरुवखडामा ग्लुकोजको मात्रा कम हुने भएकाले मधुमेह नियन्त्रण गर्न पनि मद्धत पुर्‍याउँछ। क्यानेडाका डाइटिसियनहरुका अनुसार यसले दोस्रो प्रकारको मधुमेहको सम्भावना पनि कम गर्छ। 
 
५. स्तन क्यान्सरका कोषहरु नष्ट गर्छः
आरुवखडाले स्वस्थ्य कोषहरुमा हानी नपुर्‍याई स्तन क्यान्सरका कोषहरु नष्ट गर्नमा पनि मद्धत गर्ने बताइएको छ। 
 
६. स्मरण शक्तिमा वृद्धिः 
आरुवखडामा धेरै मात्रामा एन्टिअक्सिडेन्ट हुने भएकाले यसले अल्जाइमर (विर्सने रोग)को सम्भावना कम गर्छ। हावर्ड हेल्थ रिसर्च विश्वविद्यालयका अनुसार आरुवखडामा हुने एन्थोसायनिन र क्वेरसेटिनले मस्तिष्कका कोषहरु बिग्रिनबाट पनि जोगाउँछ। 
 
यी बाहेक पनि आरुवखडाका धेरै फाइदाहरु रहेका छन्। आरुवखडामा पर्याप्त मात्रामा भिटामिन सी रहेको हुन्छ जसले हाम्रो प्रतिरोधात्मक क्षमताको विकास गर्छ। 



 
कम क्यालोरी हुनाले यसले मोटोपना घटाउन पनि मद्धत गर्छ। त्यस्तै छालाको लागि यो फाइदाकारी हुनुका साथै रगत जम्ने, तनाव हुने, कोलस्ट्रोलको बढ्ने जस्ता समस्याका लागि पनि यो लाभदायक मानिन्छ।
 
आरुवखडामा यसमा भिटामिन सी, ए, के,  बी ६, का साथै पोटासियम, बेटा–कारोटिन, खनिज आदि तत्वहरु पाइन्छन् जो हाम्रो स्वास्थ्यका लागि अपरिहार्य छन् । 
 
आरुवखडका धेरै फाइदा भएपनि यो खाँदा केही कुरामा भने ध्यान दिनुपर्छ। 
 
–काँचो भन्दा राम्ररी पाकेको  आरुवखडा पखालेर मात्र खाने। जस्तो पायो त्यस्तै आरुवखडा खानाले मासी पर्ने, झाडापखाला लाग्ने आदी समस्या हुनसक्छ। 
 
–यसमा अक्सालेट्स भन्ने तत्व हुने भएकाले पत्थरी र मृगौला तथा पिसाब सम्बन्धी समस्या भएकाले नखाँदा राम्रो हुन्छ। आरुवखडा खाएपछि उपयूक्त मात्रामा पानी पिउनुपर्छ। 
। सेतोपाटीबाट

No comments:

Post a Comment